Парламентът освободи Румен Порожанов от поста министър на земеделието, горите и храните.

...
Парламентът освободи Румен Порожанов от поста министър на земеделието, горите и храните.
Коментари Харесай

Десислава Танева оглави земеделското министерство

Парламентът освободи Румен Порожанов от поста министър на земеделието, горите и храните. На негово място беше одобрена Десислава Танева, досега ръководител на земеделската комисия към Народното събрание.
 
Предложението за лични промени в държавното управление бе гласувано със 120 гласа „ за ” и без въздържали се. Против гласуваха петима депутати от Движение за права и свободи.

 
Десислава Танева заема мястото на Румен Порожанов, който подаде оставка след множеството кавги със корист с европейски средства.
 
Досега Танева бе председател на отрасловата комисия в Народното събрание. Тя бе министър на земеделието и във втория кабинет на Бойко Борисов  (2014-2017 г.). Пред публицисти Танева съобщи, че ще има промени в политическия кабинет на земеделското министерство, както и че заместник-директорът на Държавен фонд „ Земеделие ” Иванка Багдатова-Мизова ще бъде освободена.
 
Министерството на земеделието е най-тежкото, уточни Танева и добави, че ще работи преди всичко за ежедневните проблеми на земеделците, както и за изчистване на проблемите с репутацията на ведомството.

 
„ Аз съм се занимавала единствено със земеделие в професионалния си път от живота и в този смисъл няма нищо изненадващо. Има доста проблеми на всекидневието, има репутационни проблеми. И с тях би трябвало да се оправяме и решаваме. Първите дейности би трябвало да са ежедневните проблеми на земеделците, а те не са дребни “, разяснява Танева.
 
Вероятно ще има промени в политическия екип на фонд „ Земеделие “, разгласи новият аграрни министър и добави: „ Но отново споделям, ние сме в последна сметка коалиция. Всичко е въпрос на диалози. Аз имам избрани визии, които бих показала, защитила. Важното е всички решения да се вземат в режим на разговор и в увереност на всички, че те биха довели резултатите, които търсим. “
 
От Движение за права и свободи обясниха, че са дали своят вот срещу държавното управление, а не срещу оставката на Порожанов.
 
„ Не сме срещу оставката, ние сме срещу това държавно управление и това болшинство на националисти и популисти. Тъй като решението за оставката и за избирането на новия министър са в едно, ние по тази причина гласуваме срещу държавното управление и срещу това решение. Не сме срещу оставката. Ако бяха настрана - щяхме да сме за оставката и срещу новия министър. Въпреки промяната, обстановката си остава същата и моделът си остава същият “, сподели в коридорите Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи.
 
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също разяснява оставката на Порожанов и избора на нов аграрни министър. Според него оставката е закъсняла. Симеонов сподели, че е желал и по-рано на председателски съвет оставката на Порожанов. Необходими са още промени в земеделското министерство, в това число и в районните дирекции, където фрагменти на Движение за права и свободи злоупотребяват, съобщи Валери Симеонов.

 
„ Тя госпожа Танева е била министър. Познава добре проблемите, както в сектора, по този начин и в министерството, само че мисля, че няма да й бъде елементарно. Дано не се поддава на лобизъм, най-малко в такава стенен, на каквато бяхме очевидци при досегашното управление на министерството “, разяснява водачът на НФСБ.  
 
Следващата седмица, на 22 и 23 май Народното събрание няма да организира пленарни съвещания, взеха решение депутатите. В тези дни обаче ще има съвещания на парламентарните комисии.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР